luni, 22 octombrie 2007

Ce este democratia?


Cum am spus si in articolul postat inainte, dorim sa oferim o imagine de ansamblu asupra realitatii sociale, politice, astfel incat tinerii sa constientizeze importanta rolului lor in dezvoltarea tarii.

Ce este democratia? Categoric aceasta notiune este foarte des vehiculata, insa cine ar putea cuprinde toate aspectele sale? Sa incercam sa facem impreuna o incursiune in tot ce ar inseamna "democratie"...

Democratia reprezinta regimul politic care afirma si garanteaza drepturile si libertatile cetatenilor dandu-le posibilitatea sa participe la conducerea statului. Aceasta implicare a cetatenilor la conducerea statului poate fi directa sau prin reprezentanti. In mod sigur ati mai auzit asta, dar ganditi-va cateva clipe cum ar fi daca toti ar respecta si aplica principiile democratice... Acest lucru e posibil prin implicare, nu este doar un vis intangibil!

Acest regim politic are la baza anumite principii si valori: separarea puterilor in stat, pluralismul politic, reprezentativitatea, constitutionalitatea legilor, proprietatea s.a.m.d. Hotararile in stat se iau conform majoritatii care are putere de decizie.

Pana in momentul actual, democratia este singurul regim politic care respecta drepturile omului.

4 comentarii:

legolas spunea...

Este foarte folositor. Pe mine ma ajutat la o tema la care nu stiam nici macar un cuvant.

Darius-Alin spunea...

si comunisti se laudau cat de perfect sunt....si

Anonim spunea...

care sunt principiile si care sunt valorile enumaratile va rog separat

Anonim spunea...

Prin definitie democratia inseamna puterea poporului,dar ma intreb: cum ar fi corect sa-si manifeste poporul aceasta putere? In toate tarile democrate poporul are dreptul sa mearga la vot si sa-si aleaga pe cei care sa le reprezinte interesele.De ce nu e suficient atat si mai trebuie sa iasa in strada sa-si ceara sa larii mai mari, dreptul la un loc de munca etc. prin strigate, batai in oale si tigai...Deci, umilindu-se. Daca a votat, civilizat, si cei alesi nu si-au facut datoria, sa plece de la putere si sa se faca iar alegeri. De ce tebuie ca tot poporul sa urle in strada, sa se umileasca, sa faca greva foamei si alte forme ipocrite de lupta ,,democratica".Doar animalele rag sau urla cand le este foame sau sete.Cred ca democratia trebuie inteleasa intr-un mod superior, incat puterea sa fie cu adevarat a poporului si nu sa faca din popor o turma care sa iasa mereu in strada sa strige. Cei alesi sa stie ce au de facut: daca,nu, altii la rand.