marți, 23 octombrie 2007

Drepturi si indatoriri


Cum am spus si mai devreme, un om informat este un om puternic. Pentru a va fi respectate drepturile, trebuie sa va fie cunoscute. V-am pregatit o clasificare a drepturilor, dar si cateva informatii despre indatoririle noastre.

Prin drepturi intelegem o suma de libertati conditionate de anumite responsabilitati care ne ofera independenta in limita legilor.

Drepturile omului pot fi organizate in urmatorul mod:

1. drepturi civile si politice (dreptul la cetatenie, la identitate, dreptul de a alege si de a fi ales);

2. drepturi sociale, economice, culturale (dreptul la familie, la educatie, asigurarea sanatatii, dreptul la proprietate, afirmarea personalitatii);

3. drepturile persoanelor vulnerabile (dreptul la viata, la protectie sociala, afirmare personala);

4. drepturile popoarelor (dreptul la pace, la o societate democratica, la conservarea traditiilor si obiceiurilor cu specific national).

Dispunand de aceste drepturi, in calitate de membrii unui stat democratic, avem si anumite indatoriri determinate de Constitutia Romaniei (respectarea constitutiei, a legilor, apararea patriei, achitarea taxelor si impozitelor fata de stat, respectarea drepturilor celorlalti cetateni).

Inchei aceasta prezentare succinta a drepturilor si indatoririlor prin ideea ca implicarea activa in viata sociala si politica este tot o indatorire, insa una morala.

Niciun comentariu: